(EN) Welkom bij PAM!

Fotograaf: Toos Poels(EN) Hallo mooi mens,

Op Valentijnsdag 2007 lanceerde ik mijn boek Ik hou van twee mannen. Polyamorie, liefhebben zonder grenzen. Sindsdien heb ik mijn werk gemaakt van het verspreiden van kennis over polyamorie.

Tijdens het schrijven van mijn boek vatte ik het plan op om een datingsite te realiseren, gespecialiseerd voor mensen die open staan voor meer dan één liefdesrelatie op een eerlijke manier. Sinds het uitkomen van mijn boek ontving ik, naast een heleboel publiciteit, wekelijks mails van mensen, die mij vroegen waar ze gelijkgestemden kon ontmoeten.

Met PAM heb ik een plek op internet gecreëerd, waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten, andere mensen die ervoor gaan om net zo open en eerlijk in hun relatie(s) staan als jij. Een plek waar we liefdevol en respectvol met elkaar omgaan, en waar we elkaar waarderen. Waar we, onze menselijke beperkingen accepterend, streven naar het ideaal van vrijheid in verbondenheid.

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met meer dan één liefdesrelatie. Vanwege het taboe gebeurt het in de meeste gevallen stiekem. Ik heb de afgelopen jaren veel mensen ontmoet die net als ik hebben ervaren hoe verrijkend het kan zijn wanneer je er op een eerlijke manier uitkomt met elkaar en in staat bent om elkaar de ruimte te geven voor meer liefde als deze behoefte aanwezig is. Ik hoop dat PAM zal bijdragen aan méér liefde en méér verbondenheid in de wereld.

Ageeth Veenemans
Initiatiefneemster PAM (PolyAmorieMatch.nl)

Foto Ageeth Veenemans gemaakt door fotograaf Toos Poels
.

Waarom meer dan één liefdesrelatie?

De mens heeft een diep ingewortelde behoefte aan liefde. Een liefdesrelatie biedt een fantastische mogelijkheid om jezelf als mens te ontwikkelen. Echte, onvoorwaardelijke liefde is hét middel om dichter bij jezelf te komen.

 

Een mens heeft vele behoeften, die hij via liefdesrelaties vervult. Het is een utopie om te verwachten dat één partner je hele leven lang al jouw intieme behoeften weet te vervullen. Een tweede relatie biedt jou de mogelijkheid om jouw behoeften te laten vervullen die binnen je eerste relatie niet of onvoldoende aan bod komen en die toch voor jou heel wezenlijk zijn.

Wat betekent polyamorie

‘Polyamorie betekent ’Meervoudige Liefde’ of ’Veel Liefde’ Het staat voor een levenswijze waarbij erkend wordt dat het mogelijk is om van meer dan een persoon tegelijk te houden. Deze liefde uit zich in relaties waarbij vriendschap, intimiteit, een emotionele band, spirituele verbondenheid en/of seksualiteit ingrediënten zijn. Er zijn binnen de definitie van Polyamorie veel verschillende relatievormen mogelijk, maar ze hebben gemeenschappelijk dat deze gebaseerd zijn op liefde, openheid, eerlijkheid en respect.’

Voor sommige mensen staat polyamorie voor de vrijheid om vanuit liefde verbinding aan te gaan met mensen die op je pad komen. Voor anderen staat polyamorie voor het uiting kunnen geven aan de verliefdheid die je voelt voor die ene andere persoon die niet jouw vaste liefdespartner is. Er zijn ook mensen die zichzelf als polyamoreus beschouwen maar dit niet persoonlijk in de praktijk brengen. Soms hebben ze gewoon niet twee keer een juiste persoon ontmoet of verkeren ze in een levensfase waarin ze geen tijd hebben voor meer dan één relatie. Soms onderhoudt hun partner een polyamoreuze relatie. Zij hangen echter uit volle overtuiging het gedachtegoed aan.

Meer weten over polyamorie

Meer informatie over polyamorie vind je op www.polyamorie.nl en bij de Ambassade van Polyamoreuze zaken, onderdeel van de Scheppersunie.