Open eerst je hart, dan pas je benen

 

Hoe bereik je als vrouw een duurzame relatie met een man?

Maarten is, na een langdurig huwelijk, stellig over zijn toekomst: ‘Ik kan me prima redden en mijn eigen sokken wassen. Ik laat me nooit meer aan banden leggen. Af en toe een vriendin, waarmee ik me een paar maanden zal vermaken. En dan gewoon weer een nieuwe uitdaging.’ Nico wil ook geen relatie. Hij heeft een aantal vriendinnen, bij wie hij zich regelmatig seksueel uitleeft. Dichterbij laat hij een vrouw niet komen: ‘Ik ben te lief. Ik kan in een relatie mijn eigen grenzen niet bewaken en cijfer mezelf al snel teveel weg.’Ik ontmoet regelmatig mannen, zoals Maarten en Nico.

Maslow: Eerst seks, dan veiligheid, dan liefde

Maslow (https://communicatietraining.nl/inspiratie/behoeftepiramide-van-maslow/) laat zien dat een mens fysieke behoeften zoals seks het eerst vervult. Daarna komt de vervulling van de behoefte aan veiligheid (tweede niveau). Pas als een mens zich veilig voelt ontstaat ruimte voor liefdevolle verbondenheid (derde niveau).  Mannen zoals Maarten en Nico ontlenen hun gevoel van veiligheid eraan om geen verbinding op hartsniveau met een vrouw aan te gaan. Zij zijn niet toe aan een relatie. Wanneer je als vrouw  een duurzame relatie wilt, hoe ontmoet je dan de juiste man en hoe bouw je een duurzame relatie op?

Mannen willen seks…

De behoefte aan seks ter bevrediging van fysieke lusten speelt sterker bij mannen dan bij vrouwen. Dat komt omdat mannen gemiddeld een hoger testosteron niveau hebben. Seks uit lust is prima, als beide partijen zich er goed bij voelen.  Vergelijk het met het eten van een broodje kaas. Het bevredigt een fysieke behoefte. Maar iedere dag een broodje kaas gaat vervelen. Na een keertje of vijf seks met dezelfde partner is het spannende er van af. Seks op dit oppervlakkige niveau leidt vrijwel nooit tot een duurzame verbinding. 

…maar verlangen ook naar liefdevolle verbondenheid

Mannen hebben vaak van jongs af aan geleerd, dat het niet stoer is om je gevoelens te laten zien. Maar mannen zijn van nature, net als vrouwen, gevoelige wezens. Als alles er mag zijn en je stelt je in liefdevolle waardering helemaal open voor elkaar, dan leidt dit tot een diep gevoel van één zijn. Via elkaar voel je je met alles en iedereen verbonden. Het is mijn overtuiging dat uiteindelijk ieder mens ten diepste verlangt naar het ervaren van deze verbondenheid.

Creëer veiligheid

Voordat een man in staat is tot een liefdevolle verbinding, zal hij zich bij jou veilig moeten voelen. Begin daarom met het creëren van vertrouwen. Een eenvoudige manier om vertrouwen te creeren is door jouw waardering te uiten. Richt je met jouw waardering op wat iemand doet. Mannen willen de beste zijn. Bevestig hem, en wees daarin oprecht! Wanneer een man zich veilig en gewaardeerd voelt bij jou, dan pas zal hij zijn hart voor jou openen. Laat seks een uiting van liefdevolle waardering zijn en niet een poging om iemands liefde te verdienen.

 

Open eerst je hart voor elkaar, en dan pas je benen.