Vergroot jouw aantrekkingskracht: deel complimenten uit

 

'Ik heb vandaag assertiviteit en daadkracht ervaren bij jou, en vooral heel veel liefde.' Ik kreeg het er warm van, toen ik dit WhatsApp berichtje ontving. Had ik dat allemaal laten zien? Ik overdacht onze ontmoeting nog een keer, en herkende wat hij bedoelde. Blijkbaar had ik met dit gedrag een positieve indruk op hem gemaakt? Wat heerlijk om waardering te ontvangen!

Benoem persoonlijke kwaliteiten

Je kunt iemand een compliment geven over wie hij of zij is. Ieder welgemeend compliment is goed. Je kunt je met een compliment ook richten op wat iemand doet. Een effectieve manier om iemand te complimenteren is om de persoonlijke kwaliteiten te benoemen, die jou zijn opgevallen in het gedrag van de ander. Liefde, assertiviteit en daadkracht zijn de persoonlijke kwaliteiten, waarop ik werd aangesproken. Andere voorbeelden van persoonlijke kwaliteiten zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen, scherpzinnigheid, moed, idealisme, hoffelijkheid, enz.

Krijg een positieve en betrokken uitstraling

Door persoonlijke kwaliteiten te benoemen, laat je de ander groeien, zowel in zelfvertrouwen als in gedrag. Die persoon zal gemotiveerd worden om deze kwaliteiten vaker in te zetten en verder te ontwikkelen. Op die manier stimuleer je de ander in positief gedrag. Je laat ook merken dat je betrokken bent en dat je aandacht hebt voor die persoon. Mensen onthouden het als je ze af en toe een complimentje geeft en dat kan in de toekomst een positief effect hebben. Zo zul jij zelf ook eerder complimentjes krijgen. Het is een kosmische wet: je ontvangt wat je geeft.

Complimenten geven versterkt het gevoel van vertrouwen en zorgt voor verbondenheid in de relatie met een ander mens. Maak er een gewoonte van in je leven en pas het geven van complimenten toe in je dagelijkse ontmoetingen. Het geeft jou een positieve, betrokken uitstraling, waardoor je meer aantrekkingskracht krijgt.

Een paar praktische tips bij het geven van complimenten:

1.  Maak gebruik van de kracht van herhaling

Geef regelmatig complimenten en varieer, maar overdrijf het niet. Geef niet teveel dezelfde complimenten aan dezelfde persoon voor hetzelfde gedrag, maar motiveer iemand om de lat steeds weer ergens anders cq wat hoger te leggen.

2.  Wees oprecht

Wees oprecht in jouw complimenten. Want niet alleen via woorden, maar ook via jouw lichaamshouding en de energie die je uitstraalt, geef je de ontvanger allerlei signalen. Als je niet congruent bent in jouw boodschap, dan prikt die ander er zo doorheen. Non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol tussen twee mensen.

3.  Hou je bij het compliment

Let erop dat je bij een compliment blijft. Als je iemand wilt complimenteren met een succesvolle presentatie, die hij gehouden heeft voor een zaal vol mensen, zeg dan bijvoorbeeld niet: ‘Wat moedig van je, voor zo’n zaal vol mensen. Je stond met flair op het podium! Maar misschien moet je er een volgende keer ook even op letten dat je schoenen gepoetst zijn.’  Want daarmee haal je het effect van de complimenten over moed en flair weer onderuit. De kans is groot, dat alleen de kritiek op de ongepoetste schoenen blijft hangen.

4.  Train jezelf

Train jezelf in het complimenten geven, door jezelf achteraf te evalueren. Neem iedere dag even de tijd en schrijf op, welke complimenten je die dag hebt gegeven. Maak er een doel van om het aantal complimenten te verhogen.
 
5.  Gebruik honderd persoonlijke kwaliteiten ter inspiratie

Ik pas het geven van complimenten regelmatig bewust toe. Ter inspiratie heb ik op mijn IPad (en die heb ik altijd bij me) een A4tje met honderd persoonlijke kwaliteiten. Af en toe spiek ik er even op om voor mezelf helder te krijgen hoe iemand op me is overgekomen.
Deze honderd persoonlijke kwaliteiten vind je hier.

Complimenten in de praktijk

Een compliment is één van de meest krachtige beloningen, die je een mens kunt geven. In de liefde wordt veel te weinig gebruik gemaakt van complimenten.  We zijn snel geneigd om te kijken naar wat ons niet bevalt in plaats van ons te richten op wat ons wel aan iemand bevalt. In het eerste geval ontstaat afgescheidenheid, in het tweede geval creëer je verbondenheid. Het geven én ontvangen van complimenten is in de praktijk niet altijd voor iedereen gemakkelijk.