Een hele mooie levenswijze (Martin, 47)

De afgelopen vijfentwintig jaar heb ik vier langdurige relaties gehad. Met Sylvia ging ik acht jaar. Het laatste jaar verliep behoorlijk stroef. Op een gegeven moment kwam Sylvia met de mededeling dat ze een relatie erbij wilde en dat ze ook met die jongen naar bed wilde. Daar had ik toen veel problemen mee. Ik voelde me afgewezen. Het gebeurde daarom ook niet. De relatie liep uiteindelijk stuk.

Relatie met een man

Eén van die vier relaties was met een man. De interesse voor mannen is altijd in mij aanwezig geweest, maar het kwam er gewoon nooit van. Met hem deed de situatie zich voor. We hadden vier jaar lang een fijne tijd, en toen was het weer voorbij. Ik dacht: ‘Hartstikke fijn, een hele mooie tijd geweest, nu weet ik wat het is.’ Daarna ben ik veel meer om vrouwen gaan geven en vrouwen veel meer gaan waarderen dan ik voorheen deed. Het verlangen naar een man is jaren helemaal weg geweest. Dat begint nu pas weer een beetje terug te komen. Het maakt voor mij eigenlijk niet uit of het een man of een vrouw is. Het gaat om het houden van.

De seks werd een sleur

Ik heb nu sinds 4,5 jaar een LAT-relatie met Simone, die heel goed gaat. Mijn vorige relaties zijn misgelopen om allerlei verschillende redenen, maar ze hadden één gemeenschappelijke deler: de seks werd een sleur na een paar jaar. Ook bij Simone merkte ik dit op een gegeven moment. Toen werd ik verliefd op een vriendin die ik al jaren kende. En voordat ik er erg in had, lag ik met haar in bed. Ik ging gewoon ordinair vreemd, ik kan het niet anders noemen. Dat gebeurde een paar keer, en toen dacht ik: ‘Ik moet er wel met Simone over praten.’ Ik kon niet meer leven met de gedachte dat zij dit niet wist.

Dan maar liever eerlijk

Simone vond het natuurlijk heel erg, en toen heb ik het een tijdje niet meer gedaan. Maar ik merkte dat het verlangen bleef en dat het om meer ging dan alleen seks. We hebben er veel met elkaar over gepraat. Op een gegeven moment zei ze: ‘Tja, als je er zo’n behoefte aan hebt, dan moet je het gewoon doen. Ik kan het je wel verbieden maar dan doe je het uiteindelijk misschien toch. Ik heb liever dat je er dan eerlijk over bent.’ Met die tweede vrouw is daaruit min of meer een relatie ontstaan, die zo’n twee jaar duurde. Voor haar was het moeilijk. Zij was getrouwd, had kinderen en kon er met haar man absoluut niet over praten. Uiteindelijk werd dat niet wat ik graag wilde.

Polyamorie klopt voor mij

Toen ben ik me op verschillende datingsites gaan inschrijven. Ik ontmoette interessante mensen, die mij onder andere naar het boek ‘Ik hou van twee mannen’ door verwezen. Ik ben op www.polyamorie.nl gaan kijken en dacht: ‘Dat klopt wel met de gevoelens die ik heb.’ Ik kwam in contact met Anna. Zij was gescheiden en koos heel bewust voor een man die al een vriendin had. Zij wilde zelf ook die vrijheid. We brachten veel tijd met elkaar door. Ik was er steeds heel open over naar Simone. Met zijn drieën samen liep het helaas niet altijd even lekker. Na negen maanden eindigde de relatie met Anna. Uiteindelijk kon zij er toch niet goed mee overweg dat ik er niet voor haar alleen was.

Relatie met Simone heftiger, boeiender en sterker

Op dit moment ben ik zoekende. Ik hoop dat ik een keer een hele leuke vriendin zal treffen voor een tweede duurzame vriendschap+ naast mijn huidige relatie. Ik heb ervan geproefd en ik ben ervan overtuigd dat het voor mij een hele mooie levenswijze is. De relatie met Simone is er alleen maar beter op geworden. We hebben meer vertrouwen in elkaar gekregen.  Onze relatie is ook heftiger geworden. Zij vindt het wel wat moeilijker dan ik. Zij heeft geen behoefte aan een relatie erbij. Het is lastiger omdat ik mijn tijd moet verdelen. Aan de andere kant zijn we sowieso niet dagelijks bij elkaar.

 

Ik doe dit niet om tekortkomingen in mijn huidige relatie te compenseren, maar het blijft op deze manier allemaal veel spannender. Ook het normale leven met mijn vriendin is er boeiender en sterker door geworden.  Ik vind het bewonderenswaardig van Simone dat ze de stap genomen heeft en mij deze vrijheid kan geven. Ik kan me voorstellen dat het voor haar bedreigend is. Toch laat ze me gaan.

 

Nu begrijp ik, wat Sylvia ooit wilde.

De aanhouder wint

Ik stond al een paar jaar op PAM. Af en toe geschreven met iemand. En een paar keer met iemand afgesproken. Maar tot een langdurige relatie kwam het niet. Mijn vrouw had ondertussen ook via PAM mensen ontmoet, maar ook bij haar duurde de relatie vaak niet lang. Totdat ze met iemand contact kreeg waar ze direct een klik mee had. Van een eerst voorzichtig aftasten via mail, kwam de eerste ontmoeting. En dat bleek erg te bevallen.

Dag Coos, dag vakantie

Yes!!! Dat had ik goed gedaan, vond ik zelf. Hoewel ik een aversie tegen computers heb, was het me toch maar mooi gelukt om een reis voor ons tweeën te boeken naar Spanje. Mijn polylief Coos en ik zouden vrienden van ons gaan bezoeken die daar  lees verder

Zij houdt ook van mij! (door Samantha)

Zaterdagavond, na een kei-fijn polyamoriecafé in Arnhem (lees meer over deze avond) ga ik met mijn nieuwe liefde Erik voor het eerst naar zijn huis om kennis te maken met zijn vrouw. Heel spannend voor ons allebei, want eerst wilde ze me niet zien.