Op weg naar eenheid met elkaar

(Nicole, 51)

Ik had al een aantal monogame relaties achter de rug, waarin ik me op de lange duur ongelukkig ging voelen omdat er geen ruimte was voor gevoelens en verliefdheden op anderen. Toen ontmoette ik William en vanaf het begin af aan  klikte het geweldig. Hij was totaal anders dan mijn vorige partners. We konden over alles praten en het duurde ook niet lang of we kwamen erachter dat we beiden behoefte hadden aan andere contacten naast onze zeer warme relatie. Het was een verademing om gewoon te kunnen praten over die diepe innerlijke behoefte om van meer mensen te houden. Het was een wonder om te ervaren dat juist deze gevoelens ons dichter bij elkaar brachten dan ooit omdat we elkaar de ruimte konden geven om te zijn wie we waren.

Eerste stap in de polyamorie

Op een dag herinnerde ik mij een TV-uitzending van VPRO Café de Liefde een aantal jaren geleden waarin het fenomeen polyamorie voor het eerst openlijk aan de orde werd gebracht. Ik zocht het op Youtube op en liet het aan William zien. We haalden het boek Ik hou van twee mannen op bij de bibliotheek en ontdekten tegelijkertijd de datingsite van Ageeth op internet. Al snel stonden we allebei ingeschreven. We begonnen contacten te leggen via de mail en William kreeg op deze manier twee dierbare contacten. Het contact met Loretta groeide uit tot een liefdesrelatie. Als je polyamorie net in de praktijk gaat brengen dan is het best even zoeken naar de juiste balans. Voor ons ligt die balans in het absoluut open zijn naar elkaar toe.

Openheid voelt zo goed

Ik herinner me nog dat William me vroeg om haar te ontmoeten. Toen ik Loretta de eerste keer thuis bij ons ontmoette voor een lunch met ons drieën ontdekte ik nogmaals dat het zo ontzettend goed voelt om alles open te maken en elkaars geluk te delen. Het voelde helemaal niet krampachtig of gespannen, het was van het begin af aan goed tussen ons drieën. We spraken ook af om gezamenlijke activiteiten te ondernemen met haar man Jeff, die op zijn beurt ook een andere liefdesrelatie heeft naast Loretta.

Groot gevoel

Inmiddels had ik zelf een bijzonder mailcontact opgebouwd met Jim. Van het begin af aan is hij heel duidelijk geweest over het feit dat hij zijn vrouw Eefje overal nauw bij wilde betrekken. Zij had toegang tot mijn mails en dat vond ik prima. Soms mailden we ook met elkaar om dingen uit te wisselen. Over onzekerheid, pijn en verdriet die deze weg desondanks kan geven. Op een avond toen ik Jim aan de telefoon had gehad heb ik later die nacht een email gestuurd om mijn gevoelens uit te spreken. Ik had een groot gevoel voor hem en iets extra's wat ik bij andere mailcontacten miste. De mail die ik terug kreeg was wonderschoon. Niet alleen hij reageerde heel warm en bevestigend maar ook Eefje reageerde heel erg goed en ik voelde me meer dan welkom in beider hart.

Ervaringen delen

Kort daarop hebben Jim en ik elkaar ontmoet. William was dat weekend weg met Loretta, en Jim en ik konden in alle rust met elkaar kennis maken. We hadden de tijd voor elkaar en vanaf het eerste moment was het net alsof we elkaar al jaren kenden. Ik voelde me veilig en vertrouwd bij hem. Aan het eind van de dag, toen hij weg was, heb ik Eefje opgebeld. Ik vertelde haar dat ik een prachtige ontmoeting had gehad met Jim, en dat ik haar ook heel graag wilde ontmoeten. Later die avond mailde ze mij dat ze het fijn vond dat ik haar gebeld had om mijn ervaring te delen en dat ze blij was met de herkenning van hoe ik Jim had ervaren.

Een weg naar de ander, en misschien vooral naar onszelf

Voor ons allen in dit verhaal gaat polyamorie vooral om de drang naar innerlijke ontwikkeling. Samen de weg ontdekken naar eenheid met elkaar. Zoals Jim zegt: elkaar steunen en ondersteunen in dit proces waarbij ongetwijfeld soms kleine verdrietjes en onmachtjes en jaloezietjes en blauwe plekjes de kop op kunnen steken. Zonder daarover een oordeel te hebben. Elkaar daarin te erkennen en elkaar daar in te respecteren. Omdat we mensen zijn en blijven.

 

Op de weg van polyamorie verdienen we vooral elkaars onverdeelde vriendschap en genegenheid omdat het een moedige weg is. Een weg naar de ander, maar ook en misschien vooral naar onszelf.

 

Photo by VMiramontes via Flickr Creative Commons.

De aanhouder wint

Ik stond al een paar jaar op PAM. Af en toe geschreven met iemand. En een paar keer met iemand afgesproken. Maar tot een langdurige relatie kwam het niet. Mijn vrouw had ondertussen ook via PAM mensen ontmoet, maar ook bij haar duurde de relatie vaak niet lang. Totdat ze met iemand contact kreeg waar ze direct een klik mee had. Van een eerst voorzichtig aftasten via mail, kwam de eerste ontmoeting. En dat bleek erg te bevallen.

Dag Coos, dag vakantie

Yes!!! Dat had ik goed gedaan, vond ik zelf. Hoewel ik een aversie tegen computers heb, was het me toch maar mooi gelukt om een reis voor ons tweeën te boeken naar Spanje. Mijn polylief Coos en ik zouden vrienden van ons gaan bezoeken die daar  lees verder

Zij houdt ook van mij! (door Samantha)

Zaterdagavond, na een kei-fijn polyamoriecafé in Arnhem (lees meer over deze avond) ga ik met mijn nieuwe liefde Erik voor het eerst naar zijn huis om kennis te maken met zijn vrouw. Heel spannend voor ons allebei, want eerst wilde ze me niet zien.